Je moet verduurzamen om mee te blijven komen.Je moet verduurzamen om mee te blijven komen.

Scope 12 zonnepanelen: alles over de SCIOS-keuring PV panelen

Zonnepanelen verzekeren? Hiervoor moet je eerst voldoen aan de Scope 12 inspectie van SCIOS. Lees hier hoe jouw PV-project met gemak slaagt!  

Zonnepanelen-cowboys als aanleiding voor Scope 12 

Als gevolg van de toenemende vraag naar zonnepanelen zijn er steeds meer cowboys op daken gekomen. Cowboys omdat er veel semi-malafide installateurs zijn die snel geld willen verdienen, maar ook goedbedoelende lieden die onbedoeld schade aanrichten. Zij nemen matig geschoolde installateurs aan vanwege hoge personeelstekorten en onderschatten de consequenties daarvan. Reputatieschade, tegenvallende stroomopbrengsten, herstelwerkzaamheden en zelfs branden. Des te meer reden om een goede opstalverzekering aan te schaffen, ware het niet dat verzekeraars in hun kostenbaten analyse op rood uitkwamen en vriendelijk bedankten of torenhoge premies oplegden. Er leken geen winnaars te zijn in cowboyland; zelf de beste installateurs kwamen met lege handen thuis.  

 

Scope 12 als vereiste voor een verzekering op zonnepanelen

Natuurlijk weten de kwaliteitsinstallateurs zelf wel of ze goed werk leveren. Het probleem is dat het lastig was om dit aan te tonen. Voorheen werden er veel verschillende keuringen uitgevoerd door bedrijven. De criteria waren niet vastgelegd waardoor de keuringen sterk konden verschillen per bedrijf. Dit bood onvoldoende zekerheid. De Scope 12 inspectie is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars samen met deskundigen uit de branche. Het grote verschil is dat na keuring de installatie wordgeregistreerd in het SCIOS Scope 12 register: hét bewijs van een kwaliteitsinstallatie. Zo weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.  

 

Wat levert een Scope 12 certificering op?

Installeer jij ergens een zonnestroominstallatie? Dan ben je verplicht om vóór 1 januari 2022 een SCIOS Scope 12-keuring uit te laten voeren. Deze keuring is in het leven geroepen vanwege vergroot gevaar bij defecten en verkeerde montage. Verzekeraars kunnen het ook als voorwaarde stellen of belonen met een premiekorting. Los daarvan kan het, zeker bij grotere bedrijfspanden, belangrijk zijn om het certificaat te bemachtigen. Want installatie eigenaren zijn verantwoordelijk voor de goede en veilige werking van hun installaties. Jij kunt jouw goede werk als installateur niet aantonen tenzij je een scope 12 keuring op zak hebt. En dit is wellicht van groter belang dan je denkt.  

 Verplaats je eens in de schoenen van de eigenaar: stel er komt brand, dan is de kans aanwezig dat dit in het nieuws komt en er flinke reputatieschade optreedt (en van jezelf natuurlijk). Nog maar te zwijgen als er gewonden vallen. Hiernaast is het verdienmodel essentieel voor de eigenaar. Indien het rendement tegenvalt of deze veel tijd kwijt is aan het regelen van herstelwerkzaamheden, ziet hij dit als verlies. Twijfels hierover kunnen voorkomen worden met een onafhankelijke keuring.  

Je kunt een keuring vanaf ca.€450 excl. BTW laten uitvoeren. De scope 12 inspectie kent een onderscheid in een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). Dit varieert, afhankelijk van de verzekeraar.  

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor jou als installateur is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle wet- en regelgeving waaraan iedere PV-installatie moet voldoen. Zodat je een veilige en betrouwbare installatie bij de klant oplevert. Daarnaast is het belangrijk dat je goed bij je klant informeert of een dergelijke keuring noodzakelijk is, zodat zowel jij als installateur als de klant niet later voor verassingen komt te staan. HADEC helpt je hier graag bij. Neem contact met ons op zodat we je alles over Scope 12 kunnen vertellen.  

Copyright © Hadec Duurzame Energie | Algemene voorwaarden | Privacybeleid en cookies