“Je moet verduurzamen om mee te blijven komen.”
Duurzaamheid is wereldwijd een hot topic. Alle branches hebben er mee te maken en voor de installatiebranche is dat niet anders. Sterker nog; de ontwikkelingen gaan zo hard dat de branche enorm in beweging is. De innovaties en nieuwe technieken buitelen over elkaar heen, wat ervoor zorgt dat we steeds groener kunnen bouwen en verbouwen. Een goede ontwikkeling, maar ook lastig, want zie maar eens bij te blijven. Bijblijven en scholing is dus essentieel. Want: “Als je nu niet aanhaakt, tel je over 10 jaar niet meer mee,” volgens ons panel van specialisten.
Met specialisten uit diverse invalshoeken bespraken wij de stand van zaken op de installatiemarkt. In ons panel: Serge de Mul (directeur van Ultraware), Alec de Wit, installateur (Technisch Installatiebedrijf A.Heide) en Roland Derksen (duurzaamheidsadviseur bij HADEC).
Ultraware is gespecialiseerd in maatwerksoftware, installatiebedrijf A.Heide is een middelgrote totaalinstallateur en HADEC is gespecialiseerd in duurzame energie. Ultraware is gehuisvest in het ‘Groenste pand van Assen’; een bijzondere prestatie die het bedrijf heeft gerealiseerd in nauwe samenwerking met partners zoals HADEC.
Samenwerking tussen specialisten
Samenwerking tussen diverse specialisten in duurzame projecten is de toekomst, denken de heren. Toch is dat nog lang niet standaard, geeft Roland aan. “De meeste installateurs zijn nog heel conventioneel. Ze verhelpen een storing, maar zijn niet proactief. Er is op het moment zo veel werk, ze pakken gewoon op wat er ligt zonder verder te denken.” Alec vult aan: “We proberen monteurs op te voeden om door te vragen en meer te adviseren. Zijn er nog meer problemen? Kunnen we verder iets doen, moet er iets vervangen worden? Kan er iets beter, duurzamer? Er zijn enorme verschuivingen in de markt. Jarenlang was het voor installateurs alleen maar gasketels, bij bijvoorbeeld waterpomptechnieken komt veel meer kijken. Je moet bij kunnen blijven, anders ben je af.”
Inspirerend leiderschap
Het actief inspelen op mogelijkheden voor verduurzaming, heeft alles te maken met intrinsieke motivatie, geeft Serge aan. “We noemen dat ‘purpose driven.’ De huidige generatie monteurs is nog erg bezig met wát ze doen en nog niet met het waarom. Als ze beseffen dat het gaat om circulariteit en duurzaamheid, gaan ze vanzelf anders denken. Dat vereist een ander soort leiderschap. Je moet je mensen meenemen in wat er gebeurt in de wereld en waarom dat belangrijk is. Een inspirerend leider kan elke laag van de maatschappij meenemen. Het moet uit de organisatie zelf komen, maar de kapitein op het schip bepaalt de koers.”
Blijven ontwikkelen
Bijblijven en meegaan met de ontwikkelingen, daar zit de crux. “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je niet meer wat je altijd kreeg, je gaat afvallen”, aldus Serge. “Je moét meebewegen hierin. Als we het ruimteschip aarde vernielen, is het afgelopen. Ik maak me daar grote zorgen over en dat zou iedereen moeten doen.” Verduurzaming is niet alleen nodig voor de aarde, maar ook voor je bestaansrecht. Serge: “Installateurs hebben nu heel veel werk, iedereen is aan het verbouwen. Maar er komt een moment dat de piek weer voorbij is. De groene installateurs gaan dan werk houden, de ouderwetse vallen af.” Alec is het hier volledig mee eens: “Als je hier niet in mee gaat, besta je over tien jaar niet meer. Je moet echt groener gaan denken om mee te blijven komen.”
Kennis vergroten
Bijblijven met de ontwikkelingen vereist kennis, geeft Roland aan. “Monteurs, werkvoorbereiders, opzichters… je moet blijven opleiden. De motivatie om duurzamer te werken is er vaak wel, maar de kennis ontbreekt.” Ook hierbij is de werkgever essentieel. Want: “Als je als monteur de hele dag aan het rennen bent, heb je geen zin meer om ‘s avonds nog te gaan leren”, aldus Alec. “De werkgever moet daar tijd voor vrijmaken.” Bij HADEC is hiervoor de HADEC Academy opgericht, vertelt Roland. “De HADEC Academy is een uniek opleidingscentrum waar collega's en vakgenoten nieuwe kennisinspiratie opdoen en kunnen sparren over belangrijke thema's zoals kosteneffectiviteit, partnership en natuurlijk duurzaamheid.”
Enthousiasme delen
Bijblijven en voorop lopen, levert meer op dan veel werk, geeft Serge aan: “Je bouwt aan je reputatie door continu te innoveren en te verduurzamen. Sinds wij ons pand verduurzaamd hebben, word ik overal gevraagd om mee te praten. Je komt bij overheden aan tafel, je wordt echt een autoriteit. Buiten dat, krijg je steeds meer passie en plezier in je werk.” Dat innovatie leidt tot meer enthousiasme, ziet ook Alec: “De aanpassingen zijn heel zichtbaar in het pand, denk aan waterloze urinoir, en dat vergroot de motivatie en het enthousiasme van medewerkers. Het personeel draagt het enthousiasme ook uit. Ze gaan vanzelf meedenken over wat ze nog meer kunnen doen aan bijvoorbeeld waterbesparing. Als het gaat om duurzame oplossingen zeg ik altijd maar: de wereld heeft de mens niet nodig, maar de mens de wereld wel.”
Wilt u ook expertise over duurzaamheid bij uw project halen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.