ZONNEPANELEN EN GARANTIE

dinsdag 17 juli 2018

Zonnepanelen zijn een zeer rendabele investering, maar het blijft een investering. Het is dan ook erg belangrijk dat je garantie op je producten hebt, waar je straks beroep op kan doen als dat nodig blijkt.

Image title
De garantie op een zonnesysteem bestaat uit een samenstelling van: 
  1. Productgarantie
  2. Vermogensgarantie
  3. Garantie op installatie
  4. Systeemgarantie
  5. Je recht halen
  6. De leverancier
  7. Een aanvullende verzekering?

Productgarantie

De productgarantie zit op zowel de zonnepanelen zelf als op de omvormer(s). Deze garantie is van toepassing op defecten van het product die in het fabricageproces zijn ontstaan, niet op een geleidelijke afname van de opbrengst, en ook niet op defecten die tijdens opslag, vervoer of installatie zijn ontstaan (die defecten/kosten worden door distributeur/transporteur/installateur gedekt). 

De norm in de markt voor zonnepanelen is 10 tot 12 jaar, maar een aantal van de merken die HADEC levert, geven 20 (o.a. Honeywell) tot 30 jaar productgarantie (Sonnenstromfabrik glas/glas). Deze laatste zijn door hun dubbele glas-laag logischerwijs weer een slag sterker dan de reguliere glas/folie panelen, zeker in geval van zware hagelbuien etc. Sonnenstromfabrik is daarnaast als onderdeel van een grote Duitse investeringsgroep ook een zéér solide partij. Een merk dus voor eindklanten die op zoek zijn naar extra zekerheid! 


Vermogensgarantie

Standaard in de markt is de vermogensgarantie op zonnepalen 90% van het vermogen na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Let op: als dat geen lineaire vermogensgarantie is; dat zou namelijk betekenen dat je pas in jaar 10 of 25 je garantie kan claimen als je opbrengst tegenvalt. Alle zonnepanelen van HADEC hebben wel die lineaire vermogensgarantie.

Zo hebben de zonnepanelen van Sonnenstromfabrik hebben zelfs een lineaire vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Dit is niet alleen een gegarandeerd hogere opbrengst, maar lineair betekent ook dat je op ieder moment je garantie kan claimen als je merkt dat de panelen te weinig produceren.


Garantie op de installatie

Deze garantie wordt afgegeven door de instalerende partij en heeft betrekking op de installatie zelf. Hier kunnen eindklanten beroep op maken indien de kabels verkeerd zijn aangesloten, of als er problemen ontstaan na regen door lekkage op of omdat er water tussen de connectoren komt etc. 


Systeemgarantie

Een systeemgarantie wordt altijd afgegeven door de installerende partij. Fabrikanten of distributeurs geven dan ook niet standaard een systeemgarantie af, tenzij dat expliciet afgesproken is. Een systeemgarantie houdt namelijk in dat als er problemen ontstaan met het geïnstalleerde systeem, het volledig kosteloos opgelost wordt door de leverancier. Een systeem garantie omvat dus, vervanging materiaal, installatiekosten, transport en inspectie kosten. De consument heeft geen verplichtingen. Uitzondering hierop is natuurgeweld of als de consument duidelijk zelf te verwijten is, maar dat is weer aanvullend te verzekeren.


Je recht halen

Hou bij de keuze van zonnepanelen dus niet alleen rekening met de prijs, maar zeker ook met de producent en de leverancier. Ieder land kent zijn eigen regels, en wat wij in Europa gewend zijn is zeker niet standaard in landen als China of Thailand. Hoe mooi een garantie dan ook lijkt, de vraag blijft hoe kun je er beroep op doen indien er geen Europees kantoor is die verplicht is zich aan Europese regelgeving te houden? Ook dáárom is kiezen voor de zonnepanelen van HADEC een verstandige keuze, wij voeren alleen merken waar deze garantie gewaarborgd is. 


De leverancier

Het is ook belangrijk om te weten hoe solide de leverancier is. En dat zit bij HADEC wel snor. Een volle dochteronderneming van de Koninklijke Ooosterberg groep, en die bestaat al 125 jaar.


Zonnepanelen extra verzekeren

Voor risico’s als diefstal, vandalisme, natuurgeweld, verloren opbrengsten en extra kosten als gevolg van schade bestaan er in de markt geen garanties. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Sonnenstromfabrik heeft hiervoor collectieve afspraken gemaakt maakt met de Duitse verzekeringsmaatschappij ERGON, waardoor deze kosten zeer laag uitvallen, voor een gemiddelde particuliere installatie iets meer dan €5 per maand.


Sonnenstromfabrik installateur worden of offerte ontvangen? Klik hier!

Aan het laden
Aan het laden